Jongeren drinken minder alcohol en roken minder tabak en cannabis. Dat blijkt uit de jaarlijkse leerlingenbevraging van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD).
"De resultaten bevestigen de trends in middelengebruik over de laatste vijf jaar", luidt het. Het is de tiende keer dat de VAD bij leerlingen in het secundair onderwijs naar het middelengebruik polste.
In het schooljaar 2010-2011 bevroeg de VAD 25.301 leerlingen uit 48 scholen. Daaruit blijkt dat jongeren steeds minder alcohol drinken en tabak of cannabis roken.
Tussen 2005 en 2011 daalde het aantal jongeren dat ooit tabak gebruikte van 39,4% naar 33,7%. In diezelfde periode daalde het aantal jongeren dat ooit alcohol dronk van 82% naar 71,5%.
Het aantal leerlingen dat wekelijks of dagelijks alcohol drinkt, is gedaald van 24% naar 19,5%. Ook het aantal twaalf- tot veertienjarigen dat al met alcohol in contact kwam, nam af van 71,1% tot 47,8%.
"Jongeren vatbaarder voor alcohol"
De VAD vindt het positief dat jongeren ouder worden wanneer ze voor het eerst drinken. "Jongeren zijn vatbaarder voor de negatieve effecten van alcohol. Bovendien is bewezen dat een kind een grotere kans maakt op een drankprobleem als het al vroeg met alcohol begint", klinkt het.
Toch had 34,5% van de minderjarigen al ervaring met sterkedranken. "Dat is een aandachtspunt want die worden vaak in een mix gedronken. Daardoor zijn de jongeren zich minder bewust van de hoeveelheid alcohol die ze drinken."
3% gebruikt frequent cannabis
Wat het gebruik van cannabis betreft, zijn de resultaten minder eenduidig. "Er is wel sprake van een daling, maar wel een kleinere dan die van het alcohol- en tabaksgebruik", zegt de VAD. "Bovendien is de tendens niet stabiel, zeker niet wanneer het gaat over het aantal leerlingen dat met cannabis experimenteert."
In 2008-2009 meldde 18,8% dat ze ooit cannabis hadden gebruik. Een jaar later was dat 21,6%.
Bij de meest recente enquête was het cijfer terug gedaald naar 17,2%. Het aantal leerlingen dat geregeld cannabis gebruikt, schommelt rond de 3%.
(belga)